PortfolioIjsvogel

Ijsvogel

Beschrijving

Ik heb een hele poos een blog bijgehouden. Hierop schreef ik over mijn bestaan als illustrator. Inmiddels ben ik een stuk minder actief met mijn blog. Maar deel ik nog steeds graag de teksten die ik ooit schreef. Hieronder lees je blogpost die ik schreef op 15 maart 2016 en die toepasselijk is voor deze illustratie.

Afgelopen zondag was ik met mijn illustraties bij de Waarmarkt in Nijmegen en dat was een hele leuke dag! Er was ook een marathon op dezelfde dag, dus ik was wel een klein beetje bang dat bezoekers geen zin zouden hebben in alle omleidingen en obstakels die ze moesten nemen om bij het Honigcomplex te komen, maar na een uurtje bleek deze twijfel niet terecht te zijn en werd het gezellig druk!

Het allerleukste aan markten vind ik dat ik reacties van mensen kan bekijken als ze mijn illustraties zien. En het is natuurlijk als er iets gekocht wordt! Maar een lach of klein gesprekje kan me ook al erg vrolijk maken.

Zittend achter mijn kraampje bedacht ik me dat ik het in mijn volgende blog over vogelmannen zou hebben. Want die zijn er veel! Oudere mannen (en ook vrouwen) die van vogels houden en ze verzamelen - niet de vogels zelf maar plaatjes of foto’s van vogels. Meestal kan ik ze al herkennen voordat ze bewonderend voor mijn kraampje staan.

Toen ik mijn vogelillustraties maakte was het nooit mijn bedoeling een bepaalde doelgroep aan te spreken. Tenminste, ik houd van vogels omdat hun verendek zo mooi is en ik wil mijn fascinatie ervoor graag delen met anderen, maar dat ik ook grote stoere mannen zou aanspreken met mijn ijsvogel, puffin en gelaarsde uil had ik nooit verwacht. Zij zijn ook meteen het meest kritische publiek natuurlijk want er is niemand die een vogel zo goed kan omschrijven als een vogelmeneer. Maar wat een compliment als ze dan zwichten voor mijn ijsvogel, puffin of uil met laarzen. Oja dat laatste is wel een dingetje…

Want nadat een vogelmeneer heel lang naar mijn illustraties heeft gekeken merkt hij ineens op dat ze allemaal schoenen aan hebben. Omdat ik nooit zo goed weet wat ik daarop moet antwoorden lach ik. Dan zeg ik iets in de trant van inderdaad ze mogen geen kou vatten en er volgt weer een glimlach van de vogelmeneer. En dat vind ik leuk want mannen zijn echt heel anders als vrouwen daarmee, mannen vinden het fascinerend dat de vogels realistisch lijken, terwijl vrouwen het prachtig vinden dat de vogels een emotie uitstralen en schoenen aan hebben met sokken want ja die zijn ook echt belangrijk.

Ik vermaak me dus prima de hele dag achter zo’n kraam, met mijn vriend erbij die mee is om te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Al ben ik niet een echte verkoper hoor. Daar valt nog wat te leren, soms word ik een beetje ongemakkelijk van al die complimenten en kan ik niets anders zeggen dan dankjewel. Nouja zulke dingen moeten groeien denk ik, en eigenlijk vind ik het soms ook niet zo erg. Soms zijn mensen zo geconcentreerd naar mijn illustraties aan het kijken alsof ze in een kunstmuseum staan dat wil ik natuurlijk niet verstoren met praatjes over mezelf. Vaak kopen ze een illustratie omdat ze die mooi vinden niet zozeer omdat ik een mooi praatje erbij heb of ze mij zo gezellig vinden.

Al met al heb ik afgelopen zondag dus veel vogels verkocht en waren ze de winnaars van de dag, daarom was een blog over ze en de vogelmannen die mijn dag hebben gemaakt wel op zijn plaats!

‹ Terug naar het overzicht