PortfolioDigitaal tekenen

Digitaal tekenen

Beschrijving

Deze keer schrijf ik mijn over mijn tekengereedschap. Ik krijg namelijk via social media heel vaak de vraag via wat voor medium ik nu eigenlijk teken. Ik vergeet vaak dat veel mensen helemaal niet bekend zijn met digitaal tekenen, daarom denk ik dat het leuk is daar eens een blog over te schrijven.

Allereerst: digitaal tekenen lijkt heel veel op echt tekenen! Het is niet zo dat als ik digitaal teken de computer voor mij vanalles bepaalt. Ik ben nog steeds de baas over mijn eigen lijndikte, zetting en kleurgebruik.

Toen ik een paar jaar geleden begon met mijn tekeningen te professionaliseren besloot ik over te gaan op digitaal. Op aanraden van mijn vriend ging ik wat oefenen met zijn oude tekentablet in Photoshop en trok ik wat ingescande tekeningen over om er wat meer feeling mee te krijgen. In het begin vond ik super frustrerend want de stijl die ik op papier had, had ik digitaal zeker nog niet te pakken. Maar als je regelmatig oefent wordt het vanzelf beter, en op een gegeven moment wil je alleen nog maar digitaal tekenen. Ik betrap mezelf regelmatig op de gedachte dat ik de brush of de gum aan wil klikken of even met mijn vingers wil inzoomen als ik een snelle krabbel op papier maak. Oeps.

Het leuke van digitaal tekenen is dat je in ieder geval van je huis geen zooi maakt. Iedereen die creatief is kent wel een zondagse creatieve sessie die helemaal uit de hand gelopen is en de verf nog net niet tegen de muur en het plafond zit. Nou digitaal kan dat in ieder geval niet en je bent ook niet om de vijf minuten naar je gum of potlood aan het zoeken. Dat vond ik wel een voordeel!

Maaaaaar het aller grootste voordeel is dat je op ieder formaat kunt werken zonder dat je tekening lelijk wordt. Voorheen scande ik werk van papier met de scanner in en dan bewerkte ik het in photoshop uit maar deze tekeningen kon ik lang niet voor alles gebruiken omdat de scans niet goed genoeg kwaliteit hadden. Dus mijn prints werden pixellig. Als je digitaal werkt heb je dit soort ongemakken niet want als je in de goede resolutie werkt kun je je werk zo groot maken als je wilt.

Toen ik eenmaal de digitale-tekensmaak (dit woord heb ik zonet bedacht) te pakken had besloot ik dat ik klaar was voor een nieuw speeltje, namelijk een Microsoft Surface. Dat is het aparaat waar ik nu mee teken en hier word ik super blij van! Eerst had ik dus een tekentablet waarop ik voornamelijk het digitaal tekenen heb leren kennen maar nu heb ik een soort ipad, laptop en tekentablet in één. Het leuke van dit aparaat is dat het echt als tekenen op papier voelt omdat ik het lijntje direct onder mijn tekenpen zie verschijnen. Door gebruik van verschillende brushes in photoshop kun je het tekenen op een surface laten voelen alsof je met potlood, waskrijt, verf en aquarel tegelijk bezig bent.

Toen ik begon met digitaal tekenen had ik niet verwacht dat het zich zo snel zou ontwikkelen en dat ik mijn eigen stijl in mijn werk kon doorvoeren. Maar door regelmatig gebruik en tekeningen afmaken kom je steeds meer in de buurt van wat je wilt.

Soms zou ik willen dat ik wat meer tijd had om te experimenteren. Het lijkt me super gaaf eens meer te leren over animeren en bewegende beelden te kunnen maken. Maar ook wat tekenstijl betreft hoop ik dat ik over vijf jaar weer een stukje breder georïenteerd als dat ik nu ben.

Ik wil met dit verhaal natuurlijk niet iedere tekenaar digitaal krijgen want je moet gewoon doen waar je je het beste bij voelt, maar een uitstapje naar de andere kant is zeker eens leuk om te doen! Overigens teken ik ook nog wel analoog, maar een stuk minder als ik ooit gedaan heb. Ik vind vooral schilderen fijn om te doen, kleuren mengen en toevallig op een mooie tussenkleur komen. Terwijl ik dit typ besluit ik dat ik het binnenkort weer te gaan schilderen.

‹ Terug naar het overzicht