PortfolioPingo

Pingo de vilten pinguin

Esther die de vilten pinguin vult met schuimblokken

2018

Ik heb tijdens mijn opleiding In And Outdoor design in Nijmegen verschillende stages gedaan, waaronder de stage bij kledingontwerp/atelier Blithe in Arnhem. Tijdens deze stage heb ik onder andere geleerd om te vilten. Vilten is een eeuwenoude techniek waarbij je met schapenwol lagen legt en deze gaat opwrijven totdat er een weefsel ontstaat van wolharen die in elkaar gedraaid zitten.

Dat is een zeer korte uitleg van wat vilten is, maar het is een zeer arbeidsintensief en precies werk. Het maken van goed vilt bestaat uit verschillende stappen en als je één van deze stappen niet goed uitvoert dan mislukt het vilt. Maar ik vond het leuk en heb daarna nog regelmatig gevilt. Ik koesterde de droom ooit eens mega beest te gaan vilten.

Toen ik al mijn werk voor het Doorleefboek had gedaan voelde het nog niet echt alsof ik klaar was met die wereld. Ik was een hele tijd met de personages uit het boek bezig geweest en toen het af was wilde ik graag nog iets extra’s doen om ze tot leven te wekken. Toen ik hoorde dat het Doorleefboek voor het eerst tijdens een grote boekpresentatie gepresenteerd zou worden zag ik mijn kans. Als ik een mega beest wil vilten dat ook echt een toevoeging zou hebben was dit het moment!Ik besloot een mega pinguin te vilten (Pingo uit het Doorleefboek).

Het was een mega klus die ik onderschat had. Het maken van goed vilt kan makkelijk dagen duren en als je het te snel wilt doen wordt het vilt te dun en vallen er gaten in. En dat gebeurde. De eerste pinguin die ik maakte was mooi maar zodra ik hem opvulde viel hij uit elkaar. Ik dacht dat ik door middel van droogvilten (een andere vilt techniek) de gaten nog wel kon opvullen maar het werd een heel gedoe.

Dus ik begon helemaal opnieuw en maakte de dikste vilten pinquin die ik ooit zal maken, en dit keer ging het een stuk sneller. Het was wederom een heel karwei, maar nu de vilten Pingo er is hou ik van hem en is het een soort grote knuffel geworden. Het allerleukste vind ik als mensen de vilten Pingo zien ze een beetje verward zijn over het materiaal en hoe het gemaakt is en eigenlijk wel even met hem op de foto willen.

Mijn vilten Pingo heeft staan shinen op de boekpresentatie van het Doorleefboek.

Ooit ga ik weer een vilten beest maken met de kennis die ik nu heb kan het alleen maar nog mooier worden. Als je de vilten Pingo eens in het echt wilt bekijken: hij reist mee met de exposities rondom het Doorleefboek en is ook regelmatig te vinden bij mijn eigen expo’s.

‹ Terug naar het overzicht

Vilten
Vilten
De vilten pinguin is af
Pingo in het echt vs de tekening